Get to Know Bob Boer

Ontmoet Bob Boer, een enthousiaste natuurkunde- en sterrenkunde-afgestudeerde van 28 jaar oud. Zijn nieuwsgierigheid en avontuurlijke geest drijven hem om voortdurend te leren en te ontdekken. Bij Act Right zet hij zijn kennis en passie in om wetenschap en innovatie te gebruiken voor positieve verandering in de wereld.

Wat doe je in je vrije tijd?

Ik maak vooral veel muziek in m’n vrije tijd. Ik speel op ’t moment gitaar en synthesizer in een bandje genaamd PORTRAY. Ik houd me verder bezig met filosofie in een boekclubje, ga ik af en toe boulderen, en probeer ik graag willekeurige hobby’s. Tekenen in Photoshop bijvoorbeeld, daarmee heb ik een mok gemaakt voor Act Right. Daarnaast ga ik graag met m’n partner tuinieren, films kijken, en heerlijk koken.

Wat is je favoriete eten?

Ik ben opgegroeid met Koreaans eten van m’n moeders kant, die is Zuid-Koreaans. Met wat bibimbap en kimchi, daar kun je me altijd blij mee maken. Of een goede, kazige Italiaanse pasta. Dat zou ik ook wel elke dag kunnen eten.

Wat drijft jou op het gebied van duurzaamheid en waarom wil je hieraan bijdragen?

De noodzaak. De wereld staat op een punt, waarop we ons gedrag en onze leefwereld opnieuw in moeten richten, zodat we in een wereld kunnen leven die niet alléén mensgericht is, maar ook met de ecologie om ons heen. Die verandering moet simpelweg gebeuren.  De wetenschap erachter is klinkklaar, daar kun je niet om heen. Dat brengt mij wel in beweging om te zien waar ik mezelf het beste in kan zetten. Daarnaast ben ik altijd nieuwsgierig geweest naar de natuur en de wereld om me heen, ik verwonder me graag hoe de wereld om me heen werkt. Vanuit daar zie ik graag een wereld waarin mens en natuur niet meer gezien wordt als aparte werelden.

En waarom bij Act Right?

Vanaf het begin was het voor mij duidelijk dat Act Right een bron is van kennis, maar je dit ook gelijk in de praktijk laat zetten. Dat biedt de kans om je te ontwikkelen op een manier die gelijk al verschil maakt. Ik kan hiermee van alles leren achter de techniek, het beleid, het sociale en in projectmanagement.

Waar hou je je vooral mee bezig bij Act Right?

Op het moment houd ik me bezig met een opdracht voor gemeente Arnhem. Hiermee help ik met ontwikkelen van plannen voor alle buurten in Arnhem om inzicht te krijgen in welke bronstrategie er komt voor 2030, 2035 en 2050. In het kader hiervan schrijf ik mee met een nieuw warmteprogramma voor de stad, breng ik de warmtevraag en energiebronnen in kaart, en help ik mee met het maken van een energie-strategiekaart. Hiervoor gebruik ik een data-gedreven aanpak, iets wat ontzettend helpt voor een stadsbrede energie planologie.

  Verder heb ik gewerkt aan een monitor voor de Regionale Energiestrategie (RES) Zeeland met 2 collega’s, wat heel leuk was. Dat is een online data interface, waarmee je in kan zien hoe de verduurzaming verloopt van de RES Zeeland. Denk bijvoorbeeld aan informatie over windturbines, zonnepanelen, laadpalen, het elektriciteitsnet, etc. en in hoeverre Zeeland hun doelen behaald met verduurzaming. Hiervoor ondersteunde ik met data verzameling, analyse en visualisatie van deze monitor. Daarnaast heb ik geholpen met het opzetten van een post-HBO opleiding in Waterstof bij PHOE, en de social media van Act Right.

  En hoe vind je het?

  Geweldig! Ik kan me volledig inzetten met het gevoel dat ik verandering maak. De instelling is ook zeker om plannen uit te voeren en projecten neer te zetten, hierdoor zit er veel vaart in. Ik leer ontzettend veel over allerlei aspecten die komen kijken bij projectontwikkeling, daar merk ik dat ik ontzettend veel groei in de kennis die ik opdoe.  Ik ben vooral ook enthousiast over wat we nog meer gaan doen met Act Right, als ik al mijn collega’s hoor over de projecten die worden opgezet. De sfeer bij Act Right is ook heel open en gedreven, dus ik werk graag met iedereen samen.

  Wat zijn dingen die je belangrijk vindt en waar je je focus op wilt leggen in de toekomst?

  Zelf vind ik de samenwerking tussen data, techniek en uitvoering heel interessant. Ik denk dat daar veel te winnen valt met slim omgaan met bestaande data, nieuwe technieken die de energietransitie ondersteunen, en de manier waarop we verstandig kunnen samenwerken om dit tot stand te brengen. CO2-neutraal in 2050 vereist een integrale strategie, waarbij er een breed scala van componenten samen moet werken. Mensen kunnen onmogelijk aan alles tegelijk denken, en ik denk dat data en techniek het goede fundament kunnen bieden om vanuit te denken. Ik wil graag hierin groeien, om daarmee vanuit m’n natuurkunde achtergrond, een impact te maken op een duurzame toekomst.

  Deel dit artikel