Get to Know Jurjen Dekker

Jurjen is, zoals hij het zelf noemt, een “trotse Fries”. Als sportliefhebber weet hij het belang van volharding en teamwork, eigenschappen die hij ook in zijn werk toont. Zijn nuchtere houding en stabiliteit zijn kenmerkend voor zijn persoonlijkheid, en hij hecht veel waarde aan vriendschap en leuke dingen doen. Zowel in zijn professionele als persoonlijke leven is Jurjen ambitieus. Niet ten koste van alles, maar hij wil dingen graag goed doen. Zijn vermogen om te weten wat er nodig is en hoe te handelen, maken hem een betrouwbare kracht binnen ons team. 

Wat doe je in je vrije tijd? 

Ik hou van sporten, tegenwoordig voornamelijk voetballen. Ik speel zaalvoetbal op maandag, woensdag en vrijdag, en daarnaast speel ik op zondag in een vriendenteam op het veld. In de zaal speel ik op een goed niveau, tegenwoordig in de hoofdklasse. Verder hou ik van leuke dingen doen met vrienden, eten, een borreltje, een feestje. Maar ook boeken lezen, of gewoon even chillen: series of films kijken op de bank met mijn vriendin. In het weekend ben ik vaak druk met voetballen, maar ik vind het heerlijk om af toe even eruit te zijn en familie op te zoeken of een kort tripje te maken.  

Wat is je favoriete eten? 

Ik vind eigenlijk zoveel dingen lekker, juist de variatie vind ik heerlijk. Zolang er maar geen kaas in zit! Een lekkere curry kan ik altijd wel eten. Guilty pleasures zijn bijvoorbeeld patat met frikandel, of een broodje (kip)shoarma. Vroeger maakte mijn beppe altijd een variant op hachee, dat vind ik nog steeds heerlijk. Daarom is mijn favoriete eten een stoofpotje met ‘draadjesvlees’ en veel groente, met daarbij aardappels of patat. Een toetje met zomers fruit gaat er daarna altijd nog wel in…  

Wat drijft jou op het gebied van duurzaamheid en waarom wil je hieraan bijdragen? 

Ik denk dat wij een grote opgave hebben (gecreëerd) als mensheid. We hebben te lang, te weinig aandacht gehad voor alles om ons heen, de aarde, planten, dieren… Ik vind de aarde vooral een hele mooie plek en daar moeten we zuinig op zijn. Op vakantie naar de bergen of iets dicherbij huis: ongerepte natuur vind ik heel indrukwekkend, laat staan als je nadenkt hoeveel elementen samen een ecosysteem vormen. We moeten veel meer in harmonie leren leven met onze omgeving, we zijn tot nog toe vooral goed in de natuur manipuleren in ons voordeel. Ik vind het zonde hoe wij omgaan met veel dingen, we gooien bijvoorbeeld veel te veel weg, denk alleen maar aan eten.  

Er zijn veel uitdagingen, waar techniek kan bijdragen aan mooie oplossingen. Innovatief denken, maar ook de juiste toepassing vinden. Met name het raakvlak van techniek en duurzame toepassingen vind ik erg interessant, hier ligt ook mijn achtergrond. We hebben de techniek nodig om veranderingen te bewerkstelligen, met een grote portie sociale overtuiging om iedereen mee te krijgen.   

En waarom bij Act Right? 

Ik ben bij Act Right begonnen omdat de sfeer me goed beviel. Toen ik binnenkwam bij het eerste gesprek, zag ik mensen die 1. Dezelfde doelen delen; en 2. Het was gewoon heel gezellig. Ik was een uur te vroeg op mijn sollicitatie en heb toen met Gian gesproken over van alles en nog wat. Er heerst een open sfeer, waar iedereen de vrijheid krijgt om zijn eigen gang te gaan: prestatiegericht met veel mogelijkheden. Dat het een kleiner bedrijf is, sprak me ook aan. Doordat je het met een klein team moet doen word je vanzelf bij veel betrokken, wat zorgt voor leuke afwisseling in je werk.  

Waar hou je je vooral mee bezig bij Act Right? 

Ik heb nu twee projecten waar ik me mee bezig houd. De eerste speelt op de Greenport Venlo: het netcongestieprobleem. Het elektriciteitsnetwerk is overbelast, er zijn nieuwe aansluitingen nodig maar er is geen ruimte voor, zowel bij afname als bij opwek. Hier bedenken we slimme technisch haalbare oplossingen en zoeken de beste koers voor de komende jaren in overleg met de netbeheerders het ontwikkelbedrijf. Daarnaast bouw ik samen met twee collega’s een dashboard voor de RES Zeeland.  Het dashboard is bedoeld om inzicht te geven in de status van de RES. Ze hebben een ambitie (bod) uitgesproken: hoeveel Zeeland wil bijdragen aan het doel van het rijk om in 2030 35 TWh op te wekken met hernieuwbare energie op land. Het monitoren van de voortgang is erg belangrijk, dus bouwen wij hier een interactief dashboard voor. Daarmee kan de RES zien hoe het ervoor staat ten opzichte van hun ambities en hoeveel CO2 er wordt bespaard in Zeeland. 

En hoe vind je het? 

Ik vind het erg leuk. Ik ging er blanco in bij Act Right en ik vind het fijn dat ik nu twee projecten heb lopen die er qua inhoud toedoen. Ze geven een fijne afwisseling en ik leer veel nieuwe dingen (vaardigheden en tools). Mijn opleiding (werktuigbouwkunde) ging meer over de techniek zelf, maar hier komen meer aspecten bij kijken. Ik leer bijvoorbeeld kijken hoe je dingen visueel goed weergeeft bij het dashboard en in Venlo leer ik veel in de omgang met klanten & stakeholders. Daarnaast is het ook gewoon heel gezellig! 

Wat zijn dingen die je belangrijk vindt en waar je je focus op wilt leggen in de toekomst? 

Ik vind het raakvlak qua werkzaamheden waar ik me nu op bevind ontzettend leuk: een drive om iets goed te doen voor het klimaat, technische oplossingen, het belang van de mensen meekrijgen en tot slot het economische aspect. Deze combinatie is ontzettend ingewikkeld en het stapje voor stapje bijdragen aan de oplossing van de puzzel geeft veel voldoening. Ik hoop dat ik het stukje techniek er altijd in kan houden, en daarnaast kan groeien op het sociaaleconomische aspect. Ik zou bijvoorbeeld erg graag doorgroeien naar zelf een projectteam leiden op de volgende duurzame uitdaging die Act Right binnenkrijgt!  

Deel dit artikel

Jurjen Dekker