Get to Know Kelly Stewart

We stellen Kelly voor, onze toegewijde duurzaamheidsexpert bij Act Right. Als fervent natuurliefhebber put Kelly diepe inspiratie uit haar omgeving. Haar integriteit schittert in haar duurzame benadering, waarbij ze op empathische wijze diepgaand begrip toont. Kelly’s perfectionisme drijft haar om zaken tot in de puntjes te verzorgen, terwijl haar warme en vrolijke persoonlijkheid een positieve sfeer creëert. Ze overstijgt niet alleen de oppervlakte van duurzaamheid; ze begrijpt het op een niveau dat een blijvende impact creëert. 

Wat doe je in je vrije tijd? 

Kelly, 35-jaar. Ik kom uit de wetenschappelijke wereld, waar ik onderzoek deed in de genetische epidemiologie en gezondheidsbevordering, en heb uit een diepe passie voor een duurzame wereld de overstap gemaakt naar Act Right. Ik kom oorspronkelijk uit Eindhoven, maar ben inmiddels echt een meisje van het buitengebied. Thuis banjer ik rond op mijn laarzen en voel me niet snel geremd naar buiten te gaan als het “slecht” weer is. Ik woon alweer meer dan 10 jaar in Zuid-Limburg, eerst in Maastricht en later verhuisde ik naar een heel klein kerkdorpje in het Heuvelland. Maar we gaan weer een nieuwe stap maken en verhuizen nu naar de Voerstreek in België. Ik geniet zo van wonen in een natuurlijke omgeving met allerlei plekjes om te verkennen. Een van de leuke dingen aan het nieuwe huis is dat het vlak bij de Voer ligt, een klein stroompje waar je heerlijk in kunt spelen en verkennen. Laatst kwam mijn dochter thuis met haar drinkbeker vol mosselschelpen. “Huh? Leeft dat in de Voer?” vroeg ik me af. Zo leerde ik weer wat over mossels (en dat blijkbaar mensen mosselschelpen na het eten in de Voer kiepen). Ik doe ook graag mee met de kinderen in creëren en ontdekken. Als volwassenen zijn we vaak bezig met dingen bereiken, het volgende ding uitstippelen, taken afwerken, productief zijn… Maar er is zoveel te ontdekken nog in de wereld! Mijn kinderen zijn 6 en 2 en zijn dus nog heel erg bezig met hun omgeving te leren kennen en leven in het moment. Ze zijn echt een goede leermeester voor mij. Laatst heb ik met de kinderen ervaren hoe de brokken klei uit de grond veranderden als we wat water toevoegden, en vervolgens wat geprobeerd hoe we dit konden gebruiken voor bouwen en lijmen. Dat resulteerde in een tafereeltje tegen de appelboom van een elfendeurtje van kleine stukjes bast, takjes, blaadjes, bloemetjes en zaaddozen. Even lekker kliederen en hands-on bezig zijn. Ik merk dat ook veel kennis zo opgeslagen ligt in mijn handen en zintuigen zonder dat ik daar bewust over nadenk: hoe verandert de klei, hoe breekt de zaaddoos als hij droog is, hoe voelt het brooddeeg als het klaar is. Ik leer ook graag over eetbare dingen in de natuur en ontdekte zo zevenblad-linzen soep. Nu ik dit schrijf is het herfst en liggen de noten voor het oprapen hier. Lekker hazelnootjes roosteren op de houtkachel of kastanjes poffen. Verleden jaar ben ik me ook helemaal verloren in kamerplanten stekken. Nu heb ik heel veel van dezelfde 3 planten in huis, haha! Een deel is verhuisd naar het kantoor van Act Right, ook wel zo gezellig. 

Wat is je favoriete eten? 

Mijn favoriet is absoluut vers brood. Een heerlijk knapperige korst, lekker stevig brood met veel zaadjes en pitjes, of een wat zoeter brood met noten en vruchten erin. Ik bak al jarenlang vaak mijn eigen brood, maar dan wel op mijn manier: lekker pragmatisch. Met de mixer om mijn handen schoon te houden toen de kinderen nog heel jong waren. Of met baksoda (Iers soda brood bijvoorbeeld) als ik ongeduldig was. Wel het liefste met verse gist, dat smaakt toch echt beter dan gedroogd. Ons favoriete brood is een wat kleverig brood van roggemeel, en dan warm gegeten met wat roomboter. Het is ‘wolf-brood’ gedoopt door mijn dochter omdat je het wil ‘wolfen’ (Engels voor snel veel ervan eten).  

Wat drijft jou op het gebied van duurzaamheid en waarom wil je hieraan bijdragen? 

Ik kan me enorm verwonderen over het hele ecosysteem in de wereld: hoe alle organismen met elkaar verbonden zijn, samenwerken, en van elkaar afhankelijk zijn. Zo veel kleine dingen die om ons heen gebeuren kunnen me boeien. Tegelijkertijd ben ik me ook erg bewust van de impact die wij hebben op onze omgeving. Bij alles wat ik in het restafval doe, vind ik het zo spijtig om te denken dat dit allemaal verbrand wordt. Dus ik let in mijn dagelijks leven al veel op hoe ik kan voorkomen dat dingen ons huis in komen of verbruikt worden, ben groot fan van tweedehands kleding en ga soms actief in tegen ons door kapitalisme gevoede beeld dat onze bezittingen er als nieuw bij horen te staan. Ook stond ik al vrij snel bekend om dat ik geen koffie in een wegwerpbekertje accepteerde. Soms misschien even lastig, want dan kan de ander niet dat vriendelijke gebaar doen van koffie geven, maar ik zie wel dat het mensen aan het denken zet. Door zo steeds kleine stapjes te maken kunnen we beetje bij beetje de systeemverandering realiseren die nodig is om op een verantwoorde manier met onze wereld om te gaan. Uiteindelijk verwacht ik dat dit tot een enorme versnelling leidt waarmee we de wereld uiteindelijk mooier achterlaten. 

En waarom bij Act Right? 

Het mooie aan Act Right is dat we allemaal mensen zijn met een open blik naar de situatie: Wat kan wél? Hoe kunnen we hieruit groeien? Ik merk dat ik daar erg veel energie uit haal omdat je je energie kan stoppen in positiviteit en vooruitgang.  
De naam Act Right is ook gewoon heel treffend voor mij: het gaat om het juiste doen voor de wereld, maatschappij en individu. Ik merk echt dat de nadruk ligt op de impact die we samen maken, en niet op het nastreven van omzettargets of prestige. Bouwen aan een mooiere toekomst, dat is het doel. Dat motiveert mij enorm! 

Waar hou je je vooral mee bezig bij Act Right? 

Ik zet me in voor de menselijke verbinding in verduurzaming en het creëren van win-win oplossingen. Zo werk ik graag aan projecten waar mensen of partijen van verschillende achtergronden samen tot een oplossing moeten komen. Ik luister naar wat er speelt, welke behoeften en belangen er spelen, wat ligt er gevoelig, en vooral waar liggen kansen om aan ieders behoeften te voldoen. En dan ga ik er ook voor, met een flinke dosis pragmatisme want het moet wel ook werken in de realiteit. Heel simpel gezegd, win-lose oplossingen zijn geen oplossingen voor mij.  
Intern begeleid ik ook onze Young Professionals als coach. Dat is echt prachtig werk! Ik geniet enorm van de ontwikkeling die zij doormaken, en om dat zo te mogen volgen is een kadootje voor mij.  

En hoe vind je het? 

Geweldig! Ik vind het werk echt leuk en kan er een flinke dosis creativiteit, verbinden met anderen en passie voor een groenere wereld in kwijt. We zijn zo’n fantastische groep samen met diverse achtergronden, karakters en kijk op de wereld. En juist dat maakt ons samen zo sterk. Ik heb echt het gevoel dat we op elkaar kunnen leunen en elkaar versterken. 

Wat zijn dingen die je belangrijk vindt en waar je je focus op wilt leggen in de toekomst? 

We bevinden ons aan de grenzen van ons systeem, en drastische veranderingen in ons denken en handelen zijn onvermijdelijk. Ik heb vaak horen zeggen dat duurzamer leven zal leiden tot ongemak, en verlies van welvaart en comfort. Ik ben ervan overtuigd dat we juist groter welzijn zullen gaan bereiken wanneer we onze focus op welvaart laten varen, of zelfs streven naar degrowth. De overgang is even lastig, want verandering is oncomfortabel, maar de vrijheid die je daarna kan ervaren is onschatbaar. Sleutelwoord is hierin simplificeren. Onze samenleving is doordrenkt met onnodige complexiteit, waardoor we door de bomen het bos niet meer zien en onze verduurzamingsopgave nog veel groter lijkt. Ik wil blijven verkennen waar onze aanpak simpeler kan, en we meer kunnen bereiken met minder gedoe. Daarvoor is het belangrijk constant bewust te blijven van het doel wat we willen bereiken, en ons niet te verliezen in details en formaliteiten. Om vervolgens te zoeken naar hoe ik dat doel het simpelst kan bereiken binnen het systeem waarin ik opereer vind ik een mooi spel!  

Ik weet dat ik sterk ben in verbinden met mensen en ieders stem horen. Deze eigenschappen blijf ik inzetten om de energietransitie te laten blijven aansluiten op de mens. En dan zowel bij burgers als degene die de energietransitie als hun werk uitvoeren. Hierbij maak ik ook veel gebruik van mijn coachingsvaardigheden om de diepere betekenis achter de eerste uitspraken van mensen te ontrafelen. Als iemand zegt “ik wil groen gas”, wekt dat mijn nieuwsgierigheid naar wat dit voor hen betekent. Groen gas op zichzelf betekent niet zoveel, het krijgt pas betekenis wanneer we het combineren met een persoon en in een bepaalde context. Betekent het een warm huis bijvoorbeeld? Want misschien is gas wel het meest voor de hand liggende voor die persoon om je huis te verwarmen en lijken andere manieren onbereikbaar. Of betekent het gemak, want als je groen gas gaat gebruiken hoef je je gedrag en installatie niet aan te passen. Het onthullen van die lagen is wat ons helpt oplossingen te vinden die een win zijn voor het individu, een win voor de maatschappij én een win voor het klimaat.  


Natuurlijk bouw ik daarbij ook sterk op de expertise van mijn collega’s. En dit maakt ons bij Act Right in mijn ogen een mooi team: we bouwen sterk op elkaars krachten waardoor we samen projecten in zijn geheel kunnen dragen. We doen het echt sámen. En als ik dan nog ergens een focus op mag leggen is het dat: ieders krachten inzetten en op elkaar blijven bouwen! 

Deel dit artikel

Kelly Stewart