Get to Know Robin van Schaik

Ontmoet Robin, onze enthousiaste duurzaamheidsspecialist. In zijn vrije tijd verkent hij de wereld via documentaires en podcasts, terwijl hij zich toelegt op fitness, mountainbiken en muziek. Zijn culinaire hart verlangt naar de smaken van curry, geïnspireerd door een reis door Zuidoost-Azië. Zijn jeugdige liefde voor de natuur drijft hem in zijn passie voor duurzaamheid. Bij Act Right werkt Robin aan complexe duurzaamheidsvraagstukken en ontwikkelt hij een boeiende serious game over de warmtetransitie. Zijn toewijding en brede focus maken hem een waardevolle kracht in onze missie naar een duurzamere toekomst.

Wat doe je in je vrije tijd?   

Ik ben in heel veel dingen geïnteresseerd en wil graag veel informatie tot me nemen. In mijn vrije tijd probeer ik documentaires te kijken, podcasts te luisteren en verhalen te lezen op het gebied van cultuur, geografie, sport, politiek en geschiedenis.  

Ook probeer vaak wel actief te zijn in mijn vrije tijd. Ik hou erg van sporten (fitnessen en mountainbiken), speel gitaar en basgitaar en hou ervan om met vrienden in de stad af te spreken.  

Wat is je favoriete eten?   

Ik eet bijna alles, maar als ik een gerecht mag kiezen ga ik voor curry. Ik heb in het voorjaar van 2023 anderhalve maand door Zuid-Oost Azië gebackpackt, waar ik verliefd werd op de verschillende curry’s. Ik maak het daarom ook zelf graag thuis (maar dat kan natuurlijk het niveau van Azië niet aan).  

Wat drijft jou op het gebied van duurzaamheid en waarom wil je hieraan bijdragen?   

Als kind hield ik al erg van de natuur en dieren. Ik heb de meeste natuurdocumentaires van David Attenborough meerdere keren gezien. In deze documentaires laten ze altijd de mooie kanten van de wereld zien. Daardoor kreeg ik altijd het gevoel dat ik deze plekken wilde behouden zodat de biodiversiteit en het natuur leven daar kan blijven bestaan. Toen ik me realiseerde dat dit door klimaatverandering steeds meer onder druk kwam te staan, kreeg ik de motivatie om hiervoor te werken. Via mijn opleiding (deltamanagement aan de Hogeschool Zeeland) zag ik ook allerlei voorbeelden waarbij groepen mensen ook onder druk kwamen te staan door klimaatverandering. Daardoor wist ik zeker dat ik me voortaan wil inzetten om klimaatverandering tegen te gaan.  

En waarom bij Act Right?   

Toen ik klaar was met studeren, was ik nog jong en naar mijn gevoel nog lang niet uitgeleerd. Daar koos ik voor een traineeship om mezelf te blijven ontwikkelen. Ik kreeg bij Act Right wel een goed gevoel dat ik mijn kennis en kunnen kon verbeteren en dat werd na de introductiegesprekken alleen maar groter. Ik kreeg het gevoel dat ze me kunnen helpen in mijn persoonlijke ontwikkeling. 

Waar hou je je vooral mee bezig bij Act Right?   

Ik word door Act Right voor 4 dagen per week gedetacheerd aan de gemeente Kapelle in Zeeland. Daar houd ik me met verschillende complexe duurzaamheidsthema’s bezig zoals de energie- en warmtetransitie, duurzame mobiliteit, klimaatbestendige leefomgeving en natuur & biodiversiteit. Eén dag per week ben ik bij Act Right op kantoor en ben ik bezig om een serious game over de warmtetransitie te ontwikkelen. Deze serious game willen we gebruiken voor gemeente om deze transitie te verduidelijken.  

En hoe vind je het?   

Ik hou van de diversiteit van het gemeentewerk. Je bent namelijk elke dag wel met andere dingen bezig. Dit zorgt ervoor dat ik op meerdere vlakken kennis en ervaring opdoe en ik me hierdoor breed kan ontwikkelen. Ook ga ik elke vrijdag met veel plezier naar Act Right toe. Iedereen is altijd gemotiveerd en gedreven om Nederland te verduurzamen. Dat vind ik mooi en motiveert mijzelf ook om altijd de volle 100% te leveren. 

Wat zijn dingen die je belangrijk vindt en waar je je focus op wilt leggen in de toekomst?   

De komende tijd wil ik me blijven verbreden in de klimaat- en duurzaamheidsvraagstukken zoals de energietransitie en klimaatadaptatie. Mijn lang termijnplan is om uiteindelijk buitenlandse samenwerkingen aan te gaan op het gebied van klimaatadaptatie, waar ik met mijn kennis vanuit Act Right en de gemeente het buitenland kan helpen met het klimaatbestendig maken van de omgeving. Hierdoor kan ik mijn kennis goed toe passen in gebieden waar deze kennis nodig is. 

Deel dit artikel

Robin van Schaik