Get to Know Rojîn Can

Maak kennis met Rojîn, een nieuwsgierige geest met een passie voor duurzaamheid en inclusiviteit. Met een achtergrond in psychologie, communicatie en innovatie is ze altijd op zoek naar nieuwe kennis en ervaringen. In haar vrije tijd omringt ze zich graag met vrienden en familie, genietend van lezen, wandelen en zingen. Haar liefde voor de natuur en haar inzet voor sociale rechtvaardigheid komen voort uit haar overtuiging dat een betere wereld haalbaar is door collectieve actie. Bij Act Right zet ze haar enthousiasme en vaardigheden in voor projecten rond de Omgevingswet, woningcorporaties en communicatie, met als doel echte systeemverandering te bevorderen.

Wat doe je in je vrije tijd? 

Niks maakt me blijer dan omringd zijn door mensen waar ik van hou! Dus veel van mijn vrije tijd gaat naar mijn vrienden en familie. Verder hou ik ook veel van lezen, wandelen, zingen, tekenen, muziek luisteren en talen leren. 

Wat is je favoriete eten? 

Als ik móét kiezen, ga ik voor sarma (Turkse gerolde druivenbladeren) of linzensoep. Deze passen namelijk prima binnen mijn vegan dieet! Ik denk trouwens dat ik dit de lastigste vraag om te beantwoorden vind uit dit lijstje. 

Wat drijft jou op het gebied van duurzaamheid en waarom wil je hieraan bijdragen? 

Als kind las ik veel encyclopedieën en keek ik veel natuurdocu’s. Ik denk dat ik toen al door had dat wat wij doen als mensheid, fout is. Ik rende mijn ouders thuis altijd achterna om ze te vertellen dat ze de lampen uit moesten doen, omdat “het ijs anders zou smelten en de ijsberen dan dood zouden gaan”. Verder kom ik zelf uit een etnisch gemarginaliseerde groep, en heb ik altijd al het idee gehad dat ik de mensen om me heen moet (en wil) helpen en beschermen. (Vooral als we bedenken dat de mensen die het meest geraakt gaan worden door de klimaatcrisis, de mensen zijn die daar relatief het minst aan hebben bijgedragen… Onrechtvaardig!) Deze dingen bij elkaar hebben er denk ik voor gezorgd dat mijn focus dus al vroeg lag op “de wereld redden”, wat echt een té idealistische kinderdroom was. Dat besef ik mij nu. Ik heb daarna, als tiener, eigenlijk alles gedaan om mijn voetafdruk zo klein mogelijk te maken: weinig afval, niet meer vliegen, alles tweedehands kopen, vegan eten… Totdat ik me besefte dat mijn individuele gedrag het verschil niet gaat maken. De focus moet liggen op grote vervuilers. 

En waarom bij Act Right? 

En omdat de focus moet liggen op grote vervuilers en echt een systeemverandering, wilde ik dat toepassen in mijn werk. Ik zocht naar duurzame traineeships en deze bleef echt hangen. Het zit eigenlijk al in de naam: we moeten nú handelen en dan wel op de juiste manier. Er is veel kennis, en er is ook wel wil om te veranderen, maar toch gaan die veranderingen langzaam. En Act Right kan daarbij helpen! Verder is het ook heel fijn om omringd te zijn door begripvolle, integere, gepassioneerde en hoopvolle collega’s. 

Waar hou je je vooral mee bezig bij Act Right? 

Op dit moment hou ik me onder andere bezig met de Kraamkamers met de grootste woningcorporaties van Limburg en de positionering van Act Right. Dus een stukje planning, een stukje faciliteren, een stukje communicatie, en veel nieuws en veel leren!   

En hoe vind je het? 

Omdat ik bezig ben met meerdere opdrachten, heb ik een goede afwisseling van werkzaamheden. Ik vind het fijn om bezig te zijn met communicatie, waarbij ik mijn creativiteit kan uiten. Ook word ik genoeg geprikkeld met kennis. De wereld van woningcorporaties is bijvoorbeeld compleet nieuw voor mij, maar ik hou van nieuwe dingen leren!

Wat zijn dingen die je belangrijk vindt en waar je je focus op wilt leggen in de toekomst? 

De aankomende tijd hoop ik nog meer focus te krijgen op communicatie en participatie in mijn werk. Ik wil namelijk graag echt iets betekenen voor mensen die dat echt nodig hebben. Ook vind ik intersectionaliteit heel belangrijk en ik hoop dat ik dat ook meer ga kunnen vinden en toepassen in mijn werkzaamheden. Intersectioneel feminisme snijdt namelijk met veel raakvlakken die ook relevant zijn voor ons. Als we het willen hebben over systeemverandering, zullen we het namelijk ook moeten hebben over degrowth, en ik denk dat intersectioneel feminisme ons daar veel antwoorden op kan geven. 

Als je verder nog iets kwijt wilt, kan dat hier… 

Ja! Volg onze instagram pagina, @actright.actnow!

Deel dit artikel