Greenport Venlo

Haalbaarheidsstudie vergroten aansluitcapaciteit Greenport Business Park

Essentie van het project: 
Ontwikkelbedrijf Greenport Venlo wil vanwege een groeiende vraag naar duurzame bedrijfskavels, kavels ontwikkelen en uitgeven en stuit op een uitdaging: netcongestie. Het elektriciteitsnet zit vol door de toename van duurzame opwekking en verduurzamingsprojecten. Zowel aan de opwek- als afnamezijde neemt de netbelasting toe, wat landelijk een issue is en ook Greenport Venlo treft. 

De klantvraag: 
De netbeheerder heeft congestie afgekondigd, waardoor bedrijven geen nieuwe elektriciteitsaansluitingen kunnen krijgen of hun huidige aansluiting kunnen uitbreiden. Dit belemmert de uitgifte van nieuwe gronden, aangezien bedrijven elektriciteit nodig hebben. Onze uitdaging: een creatieve oplossing bedenken om ondanks netcongestie ervoor te zorgen dat bedrijven toch kunnen aansluiten of  uitbreiden. 

Onze oplossing: 
Onze aanpak richt zich op zowel korte als middellange termijn. Kortetermijnoplossingen betreffen het optimaliseren van bestaande aansluitingen door aanpassingen in bedrijfsprocessen en het berekenen van de werkelijke vermogensvraag. Voor de middellange termijn voeren we een gedetailleerde gebiedsanalyse uit op lokaal netniveau, gericht op het verminderen van de collectieve energievraag en het verlagen van de gezamenlijke vermogensvraag. Zo creëren we ruimte voor nieuwe bedrijven in Greenport Venlo.